Apa és fia megosztozott a két vesén

2009. szeptember 20. 19:00 , Legutóbb frissítve: 2009. szeptember 21. 06:30 Takács Valentina

Kégel Tamás

szervátültetés | Aki ifjabb Kégel Tamást látja testnevelés órát tartani a kecskeméti Kodály iskolában, vagy teniszt oktatni a pályán, az álmában sem gondolná, hogy ez egy veseátültetett ember. Az új szervet az akkor már 68 éves édesapjától kapta. Megosztoztak a két vesén, de továbbra is sportolnak, értékes életet élnek. Kégel Tamás története igen tanulságos, és példamutató lehet mindazoknak, akiken minden apróság miatt eluralkodik a világfájdalom.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - iWiW, Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

"Megosztás az iWiW-en" gomb. Ezzel a gombbal a legnépszerűbb magyar közösségi oldalon, az iWiW-en tudsz tartalmat
megosztani. A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

- A közelmúltban Ausztráliában rendezték meg a transzplantáltak világjátékát. Ön tenisz párosban világbajnok lett, a röplabdacsapattal pedig ezüstérmet szerzett. Milyen volt és mennyiben más egy ilyen verseny?
- Azzal kezdeném, hogy tavaly már voltam egy ilyen európai versenyen, ahol belekóstoltam, láttam, hogy milyen a színvonal. Kettős érzés van bennem, ez volt Ausztráliában is. A transzplantáció előtt kosarasként versenysportoló voltam, ezért más szemmel nézem a sportot, önmagammal szemben is kritikusabb vagyok. Ezen kívül sokszor az járt a fejemben, hogy milyen forgatókönyvet írt számomra az élet. Feltettem a kérdést, hogy mit keresek én ott. Igaz, ez már korábban is felmerült bennem. Amikor kórházban voltam, akkor is arra gondoltam, hogy miért alakult így az életem, miért pont velem történt ez. Ugyanakkor tudni kell, hogy a transzplantáltak sportja kicsit tétován halad. A világszövetségen belül ugyanis nem tudnak közös álláspontot kialakítani: a szabadidősport felé menjen a dolog, vagy a versenysport felé. Mindkettő mellett és ellen szól valami. A versenysportot azért nehéz itt meggyökereztetni, mert a legtöbb résztvevő a szervátültetés után kezd el sportolni. Persze vannak közöttünk olyanok is - mint például én - aki előtte már versenysportoló volt. Ez nagy előny, feltéve, hogy valaki nem épült le túlzottan a műtét előtt.

A cikk a hirdetés után folytatódik

- Gondolom, nem minden sportág szerepel a játékokon.
- Valóban nem, hiszen a test-test elleni sportok - egyebek között a labdajátékok vagy küzdősportok - nem szerepelnek. A transzplantáltak egyébként is csak mértékkel sportolhatnak. Sokkal könnyebb helyzetben vannak azok, akik olyan sportágban versenyeztek a műtét előtt, amely jelen van a transzplantáltak játékán. A többiek új sportot választanak maguknak, amit viszont meg kell tanulni, és ez felnőttkorban iszonyatosan nehéz. Ami bizonyos: sokan már csak azért is kezdenek sportolni a műtét után - holott előtte nem tették - mert ez erősíti a szervezetet, segíti az új szerv beilleszkedését és kitolhatja azt az időszakot, amíg még élni lehet egy transzplantáció után.

- Az ön édesapjától, idősebb Kégel Tamástól nagyon sokat kapott Kecskemét sportja, ez köztudott. Azt viszont már kevesen tudják, hogy ő adta önnek a fél veséjét. Hogyan él az egykor legendás kosárlabda edző?
- Most a boldog nagypapa korát éli. A mi életünkben a fiam születése és a műtétünk két párhuzamos történet. Ugyanazon a napon hoztam ki a néhány napos babát a szülészetről, amikor az orvos szembesített vele, hogy új vesét kell kapnom, és felvesznek a listára. Közel egy évvel később, 2006-ban operáltak engem és édesapámat. A kettőnk kapcsolatának hatalmas lökést adott, hogy két nagy ajándékot kaptunk egyszerre. Egyrészt azt, hogy a fiam egészségesen született. A betegségem ugyanis elvileg öröklődő, de a genetikai tanácsadásnál kimutatták, hogy nem lesz gond. Ezért mertünk a feleségemmel gyereket vállalni. A másik nagy ajándék a sikeres műtétünk volt. Mindez nagyon összekovácsolta a családot. Túl ezen pedig édesapám továbbra is tevékenykedik a kosárlabda körül, az új sportiskolában ő gondozza az utánpótláscsapatot. A sportot mindig is nagyon komolyan vette, ennek köszönhetően sikerült a kertészeti főiskolán annak idején kialakítania egy olyan testnevelési rendszert, ami alól nem volt kibúvó. Mellette pedig 71 évesen atletizál, sorra szerzi az érmeket súlylökésben, a saját korosztályában.

- Tegyük hozzá, hogy fél vesével. Egyáltalán hogy volt lehetséges, hogy elfogadják őt élő donornak, hiszen már akkor is 68 éves volt?
- Ez is egy érdekes történet, hiszen azt mondták nekünk, hogy 65 év felett senki nem lehet donor, ne is álmodjunk róla. Mi azonban nem adtuk fel, mondván, hogy azért az édesapám kivételesen jó kondícióban van, tizenöt évet simán letagadhatna. Amikor átestünk a számtalan orvosi vizsgálaton, akkor szinte csodájára jártak a papa szervezetének. Feküdtünk a kórházban, és ha jött egy új orvos, az nem is tudta, hogy melyikünk adja és melyikünk kapja az új vesét.

- Mennyire volt nehéz elfogadni, hogy új vesére van szüksége?
- Nagyon sokáig nem mertem ezzel szembenézni. Hosszú évekkel a műtét előtt jele volt annak, hogy problémák vannak. 1997-ben derült ki, hogy policisztás a vesém. De azt senki nem merte kimondani, hogy transzplantáció kell. Ezt csak adagolgatták az orvosok. A feleségem egészségügyi dolgozóként hamarabb tudta, hogy baj lesz. De nem merte nekem mondani, mert minden ilyen beszélgetéstől elzárkóztam, fél mondattal lezártam. Még a gondolattól is menekültem, senkivel nem voltam hajlandó erről beszélni. Amíg egyszer csak sokkoltak a ténnyel, és nem volt többé menekvés.   

- Mikor döntötte el az édesapja, hogy ő lesz a donor?
- Érdekes, erre még soha nem gondoltam. De most, hogy így rákérdezett, azt hiszem, hogy amikor engem szembesítettek az átültetés szükségességével, akkor ő már döntött. Ugyanis, ahogy így visszagondolok az akkori beszélgetésünkre, egyáltalán nem volt meglepve. Sőt! Nem tolt le, nem tett szemrehányást, hogy miért nem szóltam hamarabb. Csak annyit mondott, hogy majd meglátjuk, mit lehet tenni. Akkoriban a családot végigvizsgálták, hogy ki lehetne alkalmas donor, és kiderült, hogy édesanyámnak egy veséje van. Nem is tudott róla, hogy így született!

- Nem érdemes kertelni: minden transzplantált tudja, hogy nem fog száz évig élni, és végelgyengülésben meghalni, az időt ki kell használni. Ön ezt miként kezeli?
- Ez egy olyan tény, amiről igyekszem nem túlzottan tudomást venni. Egyrészt sokak története ennél sokkal tragikusabb. Van egy zalaegerszegi barátom, aki tüdőtranszplantált volt. Ő például csak egy esélyt kaphat, és az is maximum nyolc év. Én szerencsésebb voltam. Első körben azért, mert megmenekültem a művese kezeléstől. Azt mondtam a műtét előtt, hogy ha engem kétnaponta gépre raknak, az maga lesz a halál. Úgy rettegtem a géptől, hogy még a fejemet is elfordítottam, ha ilyen beteget láttam. A másik, hogy az alapbetegségem típusa miatt remélhető, miszerint az új vesét már nem támadja meg. Próbálom úgy élni az életem, ahogy a műtét előtt: testnevelő tanárként és teniszedzőként egyaránt dolgozom, sportolok, a családdal foglalkozom. Ugyanakkor az életnek nagyon sok szegmensét átértékeltem. Ha régebben felvetődött, hogy elmenjünk-e valamilyen eseményre, akkor esetleg azt mondtam, hogy majd legközelebb. Most nem kérdés, hogy igenis elmegyünk, nem hagyunk ki egyetlen baráti összejövetelt sem, kihasználjuk a lehetőségeket. A másik nagy változás, hogy ha valami miatt felidegesítem magam, akkor mondogatom, hogy nyugi, ennél nagyobb gondokat is megoldottunk, most is lesz valahogy. Azt is észrevettem, hogy azóta jobban szembe tudok nézni a saját félelmeimmel. Összességében érzem, hogy emberként fejlődtem a műtét óta, még ha ez kívülről nem is látszik.

- Rendkívül aktív életet él. Nem túl sok ez egy szervátültetett embernek?
- Dehogy! Rendkívül jók a laborleleteim, mondhatnám, hogy egészséges vagyok. A csúcsteljesítmény igazából az volt, és arra vagyok büszke, hogy a műtét előtti fél évben már nagyon nehezen bírtam a munkát, iszonyatos rosszul voltam esténként, de gyakorlatilag az utolsó napig dolgoztam, teniszt oktattam. Egy percre sem álltam le, és nem tettek gépre! Utólag magam sem értem, hogy hogy bírtam.

- Mit üzen azoknak, akiket elkap a világfájdalom, ha például felmegy a kenyér ára, vagy lelép a szerelmük?
- Csak annyit, hogy tényleg érdemes átértékelni a dolgokat. Túl értékes az élet ahhoz, hogy végigszomorkodjuk és végigidegeskedjük.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
 iWiW 
 

  • A+
  • A-
  • P
  • @>
  • |<

Iratkozzon fel!

Iratkozzon fel a BAMA hírlevelére!

Biztonsági kód

Kapcsolódó témák

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Apa és fia megosztozott a két vesén

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X

Hozzászólások –

eddig 3 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK
időrend: növekvő | csökkenő
  • 3. Hócipő 2009. szeptember 21. 15:31

    "Túl értékes az élet ahhoz, hogy végigszomorkodjuk és végigidegeskedjük."
    Ez a lényeg! Jó erőt, egészséget mindkettőjüknek! Az optimista emberek nagyon sokáig élnek.

  • Jelentem a moderátornak!

    X

    Apa és fia megosztozott a két vesén


    "Túl értékes az élet ahhoz, hogy végigszomorkodjuk és végigidegeskedjük."
    Ez a lényeg! Jó erőt, egészséget mindkettőjüknek! Az optimista emberek nagyon sokáig élnek.

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

  • 2. Egy tanítvány 2009. szeptember 21. 10:02

    Csodálatos ez az őszinteség és életerő.Az édesapa volt a legjobb edző Kecskeméten és immár a legnagyobb ember.

  • Jelentem a moderátornak!

    X

    Apa és fia megosztozott a két vesén


    Csodálatos ez az őszinteség és életerő.Az édesapa volt a legjobb edző Kecskeméten és immár a legnagyobb ember.

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

  • 1. édes kisfiam 2009. szeptember 21. 06:59

    Csak gratulálni tudok,és nagyon sok boldogságot,jó egészséget kívánok!Példamutató lehetne ez az életvitel!

  • Jelentem a moderátornak!

    X

    Apa és fia megosztozott a két vesén


    Csak gratulálni tudok,és nagyon sok boldogságot,jó egészséget kívánok!Példamutató lehetne ez az életvitel!

    Biztonsági kód
    A fenti képen látható ellenőrzőkód:

Hozzászólok a cikkhez

A cikkhez csak bejelentkezett olvasóink szólhatnak hozzá.  Miért kell regisztrálnom? Bejelentkezek | Regisztrálok

Miért kell regisztrálnom?

X
Olvasóink fáradhatatlan aktivitásának köszönhetően az elmúlt évek során a megye meghatározó fórumává váltunk,
ahol cikkeink kapcsán értékes viták, párbeszédek alakultak ki. Ahogy e fórum résztvevőinek száma egyre növekedett,
sajnos a komoly hozzászólások közé egyre gyakrabban keveredtek céltalan, romboló beírások. Ezért éreztük úgy,
hogy eljött az ideje annak, hogy a kommentelés lehetőségét regisztrációhoz kössük, kiszűrve az értelmes fórumozást
zavaró tartalmakat. A regisztrációt ugyanakkor a korábbinál lényegesen egyszerűbbé tettük: elég csak nevet,
fehasználói nevet és emailt megadni. Reméljük olvasóink is úgy gondolják, hogy megéri megtenni ezt az egyszeri és
egyszerű lépést azért, hogy barátságosabb közegben, értelmesebb mederben folytatódhassék a párbeszéd.
(Ha problémája akad a regisztrációval vagy a hozzászólás új módjával, "hozzászólás" tárggyal írjon levelet a baon@baon.hu címre.)

Napi horoszkóp astronet

< >

Receptválogatások

Farsangi fánk

A farsangi fánk könnyű, illatos, világos szalag fut rajta körbe. A legfinomabb rumos baracklekvárral, de sodókkal, öntetekkel is remek!

Etarget hirdetések
Házhoz visszük a híreket!

Rovatok